Wat denk je ervan om eens een slipcursus te schenken?

 

Iedere bestuurder weet het, met de juiste reflexen achter het stuur vermijd je onaangename verrassingen. Helaas beheersen we ons voertuig vaak minder goed dan we denken.

Bladeren, regen of rijmplekken op de weg … de winterse omstandigheden zijn nog maar pas begonnen. Misschien is dit wel de gelegenheid om je in te schrijven voor een slipcursus? Meteen ook een origineel en nuttig cadeau voor je vrienden of familie.

Het is immers belangrijk om snel maar ook correct te reageren als je wagen zijn grip verliest op een glad wegdek. Daarom ligt de focus meestal op drie basisvaardigheden: kijken, anticiperen en beheersen.

Kijken

Gevaren en obstakels bevinden zich vaak ver voor je voertuig. Tip: kijk ver vooruit en scan de hele rijbaan, ook voetpaden en bermen. Dieren, projectielen of voorbijgangers zijn obstakels die immers altijd kunnen opduiken. Kijk dus om de vijf à tien seconden in je achteruitkijkspiegels, maar ook voor elk manoeuvre.

Anticiperen

Doordat de verkeersdrukte en de weersomstandigheden dagelijks veranderen, moeten we ons voortdurend aanpassen. Houd dus rekening met regen, een laagstaande zon of een glad wegdek en pas je rijstijl aan de omstandigheden aan. Hoe doe je dat precies?

Beheersen

De verschillende aspecten van het autorijden beheersen, begint uiteraard bij een goede kennis en correcte naleving van de wegcode. Als je overtredingen begaat, kan je namelijk een ongeval veroorzaken en vorm je een gevaar voor de andere weggebruikers. Defensief rijden heeft zowel betrekking op jouw rijgedrag als op dat van anderen.

In de praktijk

Hoe moet je (niet) reageren op een glad, beijzeld of besneeuwd wegdek? Wat moet je doen als je de controle over je wagen verliest? Hoe kan je omgaan met stress en je reflexen verbeteren?

Tijdens een opleiding ‘defensief rijden’ leer je doorgaans de volgende aspecten:

  • Actief rijden
  • Ontwikkeling van de kijktechnieken
  • Verschillende soorten grip (regen, wintergrippen, bochten …)
  • Anticiperend remmen en noodstop

Vijf scholen die aangesloten zijn bij de Federatie van Belgische Instituten voor Rijvaardigheid bieden zulke opleidingen aan. Je kan ook een kijkje nemen op het internet en zelf een opleidingscentrum kiezen naargelang de aspecten die je wil verbeteren.

Drive safely!