Je wagen verkopen? Dit is wat je moet weten

 

Het begin van het jaar staat in het teken van het Autosalon. Voor heel wat mensen is januari dan ook het ideale moment om van voertuig te veranderen.

Denk je eraan jouw wagen te verkopen? Wil je verkopen aan een particulier of aan een professionele handelaar? Weet je welke documenten je nodig hebt? Hoe bepaal je de juiste prijs? Wat met de kentekenplaat? Laat je niet verrassen: als je een tweedehandsauto verkoopt, gelden er bepaalde regels.

Wat je moet doen en waarop je moet letten

Particulier of professionele handelaar?

Het gemakkelijkste is dat je je voertuig verkoopt aan een handelaar, vooral als het gaat om de dealer bij wie je jouw nieuwe wagen aanschaft. In dat geval hoef je niet naar de technische autokeuring. Financieel gezien krijg je een correcte, maar helaas ook niet de beste, prijs. Als je een advertentie plaatst op een website voor de aan- en verkoop van tweedehandsauto’s, kunnen zowel particuliere als professionele kopers jou contacteren.

De juiste prijs

Om de juiste waarde van je auto te bepalen, moet je je eerst informeren over de officiële prijs. Daarvoor kan je terecht op de website van Autogids, waar je de richtprijzen van tweedehandswagens terugvindt. Daarnaast kan je ook zoekertjes raadplegen van gelijkaardige modellen.

Weet ook dat het in België gebruikelijk is om te onderhandelen over de prijs van een tweedehandsauto. Jij bepaalt dus zelf jouw minimumprijs. Benadruk tijdens de onderhandeling de aspecten die kopers interesseren: lage kilometerstand, goede algemene staat, volledige onderhoudsgeschiedenis …

Noodzakelijke documenten

Is de koper een particulier, dan moet je de volgende documenten voorleggen:

  • het gelijkvormigheidsattest, dat aangeeft dat het voertuig voldoet aan de technische voorschriften;
  • het attest van de keuring voor verkoop, net als het ‘tweedehandsverslag’;
  • de Car-Pass, een officieel en verplicht document dat de kilometerstand van de auto vermeldt;
  • de aanvraag tot inschrijving (roze formulier), voorzien van een vignet van de technische keuring. Let op: dat formulier is twee maanden geldig. Is jouw wagen na die periode niet verkocht, dan moet je opnieuw naar de technische autokeuring.

Verkoop je je wagen aan een professionele handelaar? Dan hoef je niet naar de technische keuring.

Kentekenplaat

  • Verkoop je je wagen, en koop je geen andere? Vergeet dan niet om je kentekenplaat in te leveren bij de DIV: zolang die niet is geschrapt, moet je immers verkeersbelasting betalen.
  • Koop je een ander voertuig, dan mag je jouw kentekenplaat bijhouden (behalve als ze nog niet voldoet aan de Europese normen).

 

Bron:

www.autogids.be